""

Forfatterportræt: Jeanette Varberg og bogen Viking

Af pnpe
20.03.20
Har du set DR’s store serie ”Historien om Danmark” og er du interesseret i vores fælles fortid, så har du måske hæftet dig ved Jeanette Varberg.

Formidler af Danmarks historie

Jeanette Varberg er arkæolog og en af vores dygtigste formidlere af Danmarks historie. Hun har medvirket i flere programmer på DR og har bl.a. vundet Rosenkjærprisen, der gives til en kultur- eller videnskabsperson, der formår at formidle svære, videnskabelige emner.

Vikingetiden og andre spændende perioder bliver ikke kun levende i Jeanette Varbergs hænder, de bliver også bragt i spil når vores egen samtid skal forstås. Som skribent holder hun fortidens spejl op foran nutidens ofte forfærdelige begivenheder og præsenterer et perspektiv, vi ikke normalt får gennem vores daglige, massive nyhedsstrøm. Dette må hævdes at være et af historieforskningens ædleste formål

I dag er Varberg ansat som museumsinspektør ved Nationalmuseet og er fast skribent på Kristeligt Dagblad, hvor hun sætter nutidens store udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration  i perspektiv til forhistorien.

Selv forklarer hun sin rolle i den offentlige debat således: ”Jeg debatterer ikke for at debattere. Det vigtigste for mig er at give et historisk perspektiv på noget, vi snakker om i dag. Jeg kan trække de lange linjer ind i nutidsstoffet, og det giver en anderledes vinkel end den store strøm af meningsdannere, som hele tiden vil mene noget om i dag. Jeg kan give et svirp, når jeg får Romerriget, Egypten og England i 1700-tallet blandet ind i det.” (Morten Vilsbæk: Mød meningsmennesket Jeanette Varberg: Superpendler med et svirp fra Romerriget. Fyens Stiftstidende, 2019-07-27).

Viking. Ran, ild og sværd - læs den på E-reolen

Jeanette Varbergs seneste bog, ”Viking. Ran, ild og sværd” kom i 2019, hvor hun også modtog Weekendavisens Litteraturpris for den.  Herudover har hun udgivet bøgerne ” Fortidens slagmarker. Krig og konflikt fra stenalder til vikingetid” og ” Mennesket har altid vandret – folkevandringer og vendepunkter i historien”. Bogen kan lånes som e-bog via e-reolen.

Du kan læse meget mere om Jeanette Varberg på Forfatterweb

Læs mere

Materialer