ÆllebælleMAJfortælle – VestLÆSLand

Bibliotekerne i Kulturregion Midt- og Vestsjælland indledte i 2021 – under betegnelsen VestLÆSLand - et 4-årigt strategisk samarbejde om en litteratur- og læseindsats for de mindste børn. Hvert år i maj kulminerer indsatsen ved den årlige læsefestival ”ÆllebælleMAJfortælle” på tværs af de involverede kommuner Lejre, Sorø, Slagelse, Ringsted, Kalundborg og Odsherred. Kalundborg kommune er med i.

En tidlig indsats på læseområdet kan have stor betydning for et barns udvikling samt fysiske og psykiske sundhed. Undersøgelser har vist, at en tidlig indsats kan afhjælpe social ulighed, styrke børnenes sprog og dermed også deres evne til at lære at læse og på sigt tage en uddannelse. Dertil giver højtlæsning en række gevinster som ro, koncentration og fællesskab.

”ÆllebælleMAJfortælle” er en tilbagevendende begivenhed, der gennem de næste fire år er med til at sikre at størstedelen af regionens vuggestue – og dagplejebørn kommer til at opleve et bredt udvalg af litteraturens facetter – det kan være fort- ællinger, rim, remser, musiktekster, illustrationer, teater, lydbøger og traditionelle bøger.

Sidste år var alting lidt anderledes da festivalen kunne ikke afvikles fysisk på biblioteket, men i stedet afholdtes ude hos den dagplejer og i vuggestuerne. Der var dog fælles aktiviteter, som alle børn mødtes på tværs af kommunerne – f.eks. en digital teater- forestilling som er skrevet eksklusivt til festivalen.

Ligesom sidste år, afholder vi i maj måned en læsefestival ”ÆllebælleMAJfortælle” på tværs af kommunerne Lejre, Sorø, Slagelse, Ringsted, Kalundborg og Odsherred.
Alle børn i målgruppen får en gratis bogpose fra biblioteket, som bliver udleveret gennem deres pasningstilbud, eller ved at man tilmelder sig ét af de nedenstående arrangementer.

Alle børn får igen i år en specieldesignet pose med ællebælle-sokker, bogen ’Ti små tæer på tur’ af Lotte Salling, samt inspiration til dialogisk læsning. En vigtig indgang til at styrke børns læsning er barnets professionelle voksne. Disse bliver under festivalen tilbudt kompetenceløft i form af workshop med Lotte Salling.

Tjek de enkelte bibliotekers hjemmesider for at se mere om deres arrangementer under festivalen:  http://vestlaesland.dk/

ÆlleBælleMAJFortælle afvikles i 2022 i perioden 16-22. maj. God fornøjelse fra Kalundborg biblioteker.

Se programmet fra Kalundborg Kommune her: