ÆllebælleMAJfortælle – VestLÆSLand

Bibliotekerne i Kulturregion Midt- og Vestsjælland indleder i 2021 – under betegnelsen VestLÆSLand - et 4-årigt strategisk samarbejde om en litteratur- og læseindsats for de mindste børn. Hvert år i maj kulminerer indsatsen ved den årlige læsefestival ”ÆllebælleMAJfortælle” på tværs af de involverede kommuner Lejre, Sorø, Slagelse, Ringsted, Kalundborg og Odsherred. Kalundborg kommune er med i.

En tidlig indsats på læseområdet kan have stor betydning for et barns udvikling samt fysiske og psykiske sundhed. Undersøgelser har vist, at en tidlig indsats kan afhjælpe social ulighed, styrke børnenes sprog og dermed også deres evne til at lære at læse og på sigt tage en uddannelse. Dertil giver højtlæsning en række gevinster som ro, koncentration og fællesskab.

”ÆllebælleMAJfortælle” er en tilbagevendende begivenhed, der gennem de næste fire år er med til at sikre at størstedelen af regionens vuggestue – og dagplejebørn kommer til at opleve et bredt udvalg af litteraturens facetter – det kan være fort- ællinger, rim, remser, musiktekster, illustrationer, teater, lydbøger og traditionelle bøger.

I år er alting anderledes da festivalen ikke afvikles fysisk på biblioteket, men i stedet afholdes ude hos den dagplejer og i vuggestuerne. Der er dog fælles aktiviteter, som alle børn møder på tværs af kommunerne - i år er det en digital teater- forestilling som er skrevet eksklusivt til festivalen.

Forestillingen ”Da Lille Nielsen Rejste” er tilrettelagt af skuespiller Flemming Bang, og rækker ud til alle børn under festivalen ved hjælp af lokale rekvisitter og andre greb. Derudover møder børnene digital højtlæsning fra det digitale Lililib-højtlæsnings-univers fra Ringsted Bibliotek, som mange børn allerede kender og elsker. Der bliver produceret nye film til festivalen hvert år.

Tjek de enkelte bibliotekers hjemmesider for at se mere om deres arrangementer under festivalen:  http://vestlaesland.dk/ 

Til jer forældre og fagprofessionelle, vil der i festivalugen komme gode råd og idéer til, hvordan I kan tale eller lege med børnene. Vi anbefaler dagens pegebog, kommer med fif til højtlæsning og sang. Vi har skrevet en lille bog, som hvert enkelt barn får som gave – vores blæksprutte Kalle har nemlig været på tur...

ÆlleBælleMAJFortælle afvikles i 2021 i perioden 17-23. maj. God fornøjelse fra Kalundborg biblioteker

Se programmet fra Kalundborg Kommune her:


 

Se aktivitetsark her

 

Hent bingopladen her