September måneds forfatter er Helle Pryds Helle

Af lird
01.09.17
Merete Pryds Helle blev født den 13/10-1965 i Charlottenlund og voksede op i et parcelhuskvarter.  Efter afsluttet HF-eksamen var hun elev på Forfatterskolen 1988-90 og tog i 1994 en bachelor i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet, hvor hun specialiserede sig i middelalder og renæssance.   

Merete Pryds Helle har altid rejst meget og boet mange år i Italien, hvor hun har været undervisningsassistent på flere universiteter. 

Debut 

Merete Pryds Helle debuterede i 1990 med novellesamlingen, 'Imod en anden ro', som hun skrev, mens hun gik på Forfatterskolen.

Genrer og stil

Merete Pryds Helle kan ikke sættes i bås i litterær forstand. 

Ud over prosa for voksne har hun skrevet børnebøger, anmeldelser, essays, radiospil, sonetter, radiospil m.m.   Dertil kommer, at hun sammen med Morten Søndergaard i 2004 udgav kriminalromanen Hvad øjet ikke ser og i 2008 Falken og falkoneren under pseudonymet Liv Mørk

Merete Pryds Helles forfatterskab er præget af sproglige eksperimenter og stor stilsikkerhed.  I Det glade vanvid (2005) eksperimenterer hun desuden med synsvinklen, idet hun lader den ligge hos en rødspætte.

Det helt store folkelige gennembrud kom i 2016 med slægtsromanen 'Folkets skønhed'. Romanen er inspireret af forfatterens egen slægtshistorie og giver et skarpt og hjerteskærende billede af hovedpersonen Maries opvækst i et fattigt daglejerhjem på Langeland, hvor vold mod børn var hverdagskost. Pryds Helle tegner samtidig et overbevisende portræt af Danmark i det 20. århundrede, fra fattigdommen i 30’erne til de mange kvinder, som ikke blev en del af frigørelsen i 70’erne. Et livsværk fra en forfatter, som mestrer en vifte af forskellige genrer, for hvilket hun modtog De Gyldne Laurbær og er nomineret til DR Romanprisen, Politikens Litteraturpris og Læsernes Bogpris.

Kilde : Litteratursiden.dk

Vil du vide mere, læs her

Lån bøger her: