""

Lån en Sprogstartpose. For 1-3-årige

Af pnpe
16.11.22
Kalundborg Biblioteker har også fokus på barnets sproglige udvikling.

Hvorfor Sprogstart?

Bibliotekernes Sprogspor vil med Sprogstart 1-3 år give børn i dagpleje, vuggestue og børnehave gode muligheder for at styrke deres sprogforståelse og sprogbrug gennem fælles litteraturoplevelser.

En fælles litteraturoplevelse kan skabe gode rammer for fordybelse og etablering af fælles opmærksomhed. En fælles læseoplevelse, som giver mulighed for en meningsskabende samtale – både mellem barn og voksen og børnene imellem. Den fælles litteraturoplevelse kan åbne for børns glæde ved sprog og læsning.

At styrke børns glæde ved sprog og læsning er ganske afgørende, da sprog og læsning er indgangen til kultur, sociale fællesskaber og viden. Det gør læsning til den mest afgørende færdighed i forhold til videre læring hos både børn, unge og voksne.

Hvad er Sprogstart?

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger med forskellige temaer, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne i dagtilbuddet rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal. Sprogstartsposerne har nemlig hvert sit tema og sproglige fokus.

Sprogstart består af to seksugers forløb:

  • Sprogstart 1-3 år og
  • Sprogstart 3-6 år.

Sprogstart 1-3 år:

Sprogstart 1-3 år er målrettet børn i dagpleje og vuggestue. Hvert forløb består af 6 Sprogstartsposer, som er udviklet i tæt samarbejde mellem bibliotekarer og sprogpædagoger. I hver Sprogstartspose er der en billedbog og konkrete materialer som fx legetøj, fotos mm. I Sprogstartsposerne er der et bredt udvalg af sproglege, som opfordrer til snak, leg og bevægelse i nær sammenhæng med billedbogen. Der er også en trin-for-trinmanual, der grundigt beskriver hvordan og hvornår fx billedbogssnak og sproglege kan inddrages. Kort sagt giver Sprogstart vores børn mulighed for at høre, gøre, røre og se ord i mange forskellige sammenhænge.
Sprogstartposerne kan findes  på biblioteket i Kalundborg, Høng og Gørlev og er klar til udlån.

Læs mere om sprogstart