Mest for voksne

’Det særlige ved Lundbye’ – to forfattere byder ind

""
Foto: Mads Teglers
Kunstnermøde med Josefine Klougart og Peter Løhr
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Kunstbillet: 100 kr.
Biblioteksklubbillet: 100 kr.
Standardbillet: 130 kr.
Sted
Musisk Skole
I samarbejde med
Kalundborg Kunstforening
Adresse

Skovbrynet 55
4400 Kalundborg
Danmark

De seneste år har maleren Lundbye været genstand for megen opmærksomhed. Han har netop været et af omdrejningspunkterne i udstillingen ’Beyond the Light’ på The Metropolitan Museum of Art i New York. På Glyptoteket i København har særudstillingen ’Efter naturen’ vakt genlyd. Den har været vist i 2023-24 og er kurateret ud fra museets værkarkiv af forfatteren Josefine Klougart, og har bl. a. fokus på det særlige ved Lundbyes kunstneriske greb og naturopfattelse. Dette uddyber hun i essayet ’Efter naturen’, som er udgivet i forbindelse med udstillingen. Hun hæfter sig ved Lundbyes omsorgsfuldhed over for naturen helt ned i detaljen og skriver om at han i sine skitser og studier udvikler en forpligtelse på at beskrive det levende levende. Ifølge hende er Lundbye en ener, hvis kunst rækker langt ud over hans samtid.

Josefine Klougart har et omfattende, skønlitterært forfatterskab bag sig, hvor hun udforsker sindet og maler portrætter af det mentale landskab i et billedrigt, sanseligt og fantasifuldt sprog.

I 2021 udgav forfatteren Peter Løhr sin anmelderroste romandebut ’Hulemennesket’, som er et kunstnerportræt af Lundbye, der tager udgangspunkt i den unge kunstners smertefulde ophold i Italien. Den er fortalt i første person, så man kommer på tæt hold af hans kampe med kunsten, kærligheden, dæmonerne, vennerne, hjemveen, ensomheden og hans alter ego, bakketrolden Sindre. 

Peter Løhr medvirker også i DR’s dramadokumentar fra 2024 om Lundbye, som vises i festivalens filmprogram.

De to forfattere vil komme med hver et oplæg om, hvad de anser for det særlige ved Lundbye og hans kunst og hvorfor han er værd at beskæftige sig med i dag. Efterfølgende vil de i en samtale på scenen uddybe deres synspunkter og reflektere over hinandens pointer og besvare spørgsmål fra publikum.  Kunstnermødet vil vare ca. halvanden time med et kvarters pause.

""
Foto: Mads Teglers