Vibeke Tøjner udstiller i Bispegården

Af jete
27.11.20
VIBEKE TØJNER Territories Historik: For 19 år siden malede billedkunstneren Vibeke Tøjner det officielle portræt af daværende borgmester i Kalundborg, Gitte Høegh. I forbindelse med indvielsen af portrættet udstillede Vibeke Tøjner på Bispegården – bl.a. en række Røsnæs akvareller inspireret af mødet med landskabet her.

VIBEKE TØJNER
Territories

 

Historik:

 

For 19 år siden malede billedkunstneren Vibeke Tøjner det officielle portræt af daværende borgmester i Kalundborg, Gitte Høegh. I forbindelse med indvielsen af portrættet udstillede Vibeke Tøjner på Bispegården – bl.a. en række Røsnæs akvareller inspireret af mødet med landskabet her.

 

“Jeg glemmer ikke den tid da jeg malede borgmesteren, for under arbejdet med portrættet, hvor Gitte Høegh sad model i mit atelier, skete 11. september angrebet i USA, og vore samtaler fik en karakter af alvor og intensitet, måske som den vi mærker i dag under pandemien. Jeg glæder mig over at gense stedet så mange år senere, og kan lige så godt indrømme, at jeg stadig har et mellemværende med landskabet!”

 

Vibeke Tøjner er siden sin debut i 1987 blevet anerkendt for sin kompromisløse måde at skildre sin forståelse af naturens væsen på. Således er Vibeke Tøjner repræsenteret på museer og i samlinger samt mange steder i det offentlige rum i både ind- og udland. Kalundborg Kunstforening er derfor glade for at kunne vise værker af Vibeke Tøjner på årets sidste udstilling. Udstillingen har fernisering i Bispegården d. 24. oktober med åbningstale af kulturudvalgsformand Ole Glahn. Udstillingen er åben tirsdag til søndag kl. 11.00-16.00 indtil d. 20. december.

 

Udstillingens tema:

 

Vibeke Tøjner har givet udstillingen titlen ’Territories”  og definerer selv ”territorium” således: Et territorium er et landskab der er afgrænset, adskilt i forhold til noget andet: Det bliver som et sted,  der befæstes og sløres af  forestillinger om det skjulte.

 

Og i en samtale med idehistorikeren Lars Erslev Andersen siger hun d. 12. september 2020:

(…)”ordet territorium – det er ligesom kommet ind som en titel på nogle værker på papir jeg udførte I forbindelse med udstillingen ”Camus’ ansigt”, hvor jeg forestillede mig himlen, der møder jorden i den algierske ørken, jeg ser for mig jorden som et skind, der ligger udstrakt og goldt og stjernehimlen, der falder ned over jorden som raketter, som lyssignaler (…)”

 

Udstillingen består af

Ca. 20-25 værker på papir, grafik og oliemaleri. Dels nye værker, dels værker fra museumsudstillingen ”Camus’ansigt”, Kastrupgårdsamlingen 2016-17

 

På Bispegården er der desuden mulighed for at se to dokumentarfilm om Vibeke Tøjner af dokumentaristen Jesper Jargil: Painting White Inception (2015) og Skitser til portræt af en maler ( 2004)