""

Personalets favoritter - Marie anbefaler tre af hendes favoritter

Af pnpe
03.06.20
Ugens tre favoritter kommer denne gang fra bibliotekar, Marie.

""

1. Renselse af Sofi Oksanen

Renselse er ikke en bog for sarte sjæle. Det er en fortælling om en vanvittig familietragedie, om menneskehandel, umenneskelig smerte og om et grufuldt kapitel i Estlands historie.

Det lyder måske ikke særligt indbydende som godnat læsning, men tag ikke fejl. Sofi Oksanen har her begået en indsigtsfuld og spændende roman om, hvad der sker med mennesker når de udsættes for uhyrligheder ingen kan forestille sig. Om kærlighed, jalousi, undertrykkelse, bedrag og forbrydelser.

Vi følger Aliide Truu, en gammel, estisk landkone som tilbringer de ensomme dage med at tilberede mad med urter og samle bær. En tidlig morgen I 1992, året efter Estlands selvstændighed og frigørelse, finder hun en nøgen og livløs, ung pige på gårdspladsen. Dette bliver starten på romanens helt store omdrejningspunkt; en tragisk familiehistorie. Den unge pige hedder Zara og kommer fra Rusland. De to kvinders mørke familiehistorie bliver langsom kædet sammen og et nyt og farligt kapitel starter.

‘Renselse’ blev med lynets hast en global bestseller, og i 2010 blev Oksanen den yngste modtager af Nordisk Råds Litteraturpris nogensinde.

Om Sofi Oksanen:

  • Født: 7. januar 1977 i Jyväskylä, Finland.
  • Uddannelse: Litteratur- og teatervidenskabsstudier i Jyväskylä og Helsinki.
  • Debut: Stalinins Lehmät. WSOY, 2003. Roman.
  • Litteraturpriser: Finlandia-palkinto, 2009. Runeberg-palkinto, 2009. Nordisk Råds litteraturpris, 2010. Det Svenske Akademis nordiske pris, 2013.
  • Seneste udgivelse: Norma. Rosinante, 2016. (Norma, 2015 (finsk). Oversat af Birgita Bonde Hansen. Roman.
  • Kilde: www.forfatterweb.dk

""

2. ‘Land I datid’ (2016) af Jesper Bugge Kold.

Yderst velresearchet og fremragende historiefortælling af romanforfatter Jesper Bugge Kold.

Jeg er vild med historier, historier man bare MÅ kende slutningen på -om det så koster søvnløse nætter. ‘Land I datid’ er en utrolig velskrevet roman om svigt, håb, hemmeligheder og kærlighed. Om nutid, datid og et unikt indblik i det rå og barske Stasi. Om at leve på den “forkerte” side af Berlinmuren og om at finde tilbage til sine rødder og ikke mindst sig selv.

Sproget og fortællerstilen er helt eminent og man bliver hurtigt opslugt som læser. Personerne i bogen er meget levende beskrevet og man føler at man nærmest kender dem (og deres inderste hemmeligheder)

Fra bagsiden af bogen: “I 2006 går danske Andreas i Berlin på jagt efter sandheden om sin ukendte østtyske far. Sammen med kusinen Bea afdækker han sandheder og løgne som rækker langt tilbage i det tidligere DDR, mens han langsomt bliver afklaret med sit eget liv.”

Jesper Bugge Kold debuterede med Vintermænd i 2014 og fik mange roser med på vejen. Land i datid er hans bog nr. 2, og jeg synes han I den grad afliver myten om den svære 2’er.

""

3. 'Denne dag, et liv' Af Jens Andersen.

Jens Andersen er en af mine favoritforfattere når det gælder biografier. Jens Andersen er ph.d. i nordisk litteratur og har blandt andet skrevet bøger om H.C. Andersen og om Kronprins Frederik, ’Under bjælken’. Han har et væld af biografier bag sig, men denne biografi om Astrid Lindgren er altså én af de bedste bøger jeg længe har læst. Som barn af 80érne, er jeg (også) opvokset med vidunderlige fortællinger af Astrid Lindgren og derfor var læsningen hér særlig interessant. ‘Denne dag, et liv’, er en moppedreng, men ikke desto mindre en utrolig spændende læseoplevelse om Astrid’s liv og forfatterskab.

Astrid Lindgren måtte fra en tidlig alder slås med store problemer, som desværre var medvirkende til at hun i perioder blev ramt af depressioner. Hun blev mor i en alder af 18 år og måtte overlade sønnen til en dansk dagplejer i tre år, og tilværelsen som maskinskriverske og sekretær i Stockholm var heller ingen lykke. Men Astrid var en rigtig fighter og med begge ben solidt plantet i fantasiens verden. Og netop fantasi var et af nøgleordene til at klare tilværelsen, som rigtig mange af hendes børnebøger handler om. Og man kniber lidt en tåre når man læser om hendes forståelse af hvor vigtig kærlighed og tryghed er for den tidlige barndom.

Materialer