""

Litteraturklubben anbefaler Svar på Helgas brev

Af pnpe
17.04.20
Maria fra Litteraturklubben anbefaler Birgisson, Bergsveinn med bogen Svar på Helgas brev udgivet på islandsk 2010 og dansk 2012

Litteraturklubbens anbefalinger vurderes med 1-6 stjerner. Denne får 6!

******

Svar på Helgas brev er et bevis på at en roman ikke behøver at være hverken lang eller kompliceret for at indeholde en kæmpe historie. Romanen bevæger sig poetisk rundt om kærlighedens valg og væsen, naturens kræfter og et helt menneskeliv. En 90 årig fåreavler giver sig i kast med at skrive et brev til sin elskede, som han aldrig fik, men selvom tiden er knap er der måske stadig håb.

Jeg skiftevis grinte og græd over denne fine livsfortælling.

Bøger jeg kom til at tænke på:

Jón Kalman Stefánsson: Fisk har ingen fødder
Henrik Pontoppidan: Lykke-Per
Marilyn Robinson: Gilead

Udvalgt citat:

’Jeg kan fortælle dig om en hændelse, der fandt sted for mange år siden. En aften sad vi begge to i stuen, Unn strikkede i sin stol. Hulda havde lige afsluttet præsentationen af aftenens program, da jeg rejste mig op og flåede fjernsynet ud af kontakten og kastede det direkte ud gennem stuevinduet, så det gav et øredøvende brag ude på gårdspladsen, da skærmen sprang. Hunden gøede og vidste hverken ud eller ind. Unn blegnede, holdt op med at strikke. Kiggede på skamlen, hvor fjernsynet havde stået, som om hendes sjæl ikke formåede at begribe apparatets forsvinden. Jeg sagde: Der er aldrig noget i det forbandede fjernsyn. Hun sagde: Hvorfor smed du det ikke bare ud ad døren?’ (s. 88)

Litteraturklubben/ Maria

Find flere anbefalinger fra LitteraturKlubben her

Hvordan melder jeg mig ind i LitteraturKlubben?

Bliv medlem af LitteraturKlubben og få nyhedsbrevet:

Tilmeld dig Litteraturklubben her

Materialer