""

Litteraturklubben anbefaler Natten der kommer

Af pnpe
08.05.20
Anette fra Litteraturklubben anbefaler Carl-Henning Wijkmark med bogen Natten der kommer

Litteraturklubbens anbefalinger vurderes med 1-6 stjerner. Denne får 5!

*****

En gammel mand med vid og selvironi rapporterer fra den allersidste tid på en hospitalsstue, hvor han er indlagt som terminal patient med en lille gruppe andre mænd.

Meget poetisk fortælling om at dø – sågar selve dødsøjeblikket skildres på en fint indfølende måde, som jeg kun mindes at have læst i norske Helga Flatlands soldater-trilogi.

Tonen er poetisk filosofisk med en solid injektion af morfin og humor i en viis, rørende og meget vedkommende beretning fra den definitivt sidste tid i et menneskeliv.

Bøger jeg kom til at tænke på:

Fredrik Backman: En mand der hedder Ove
Peter Seeberg: Den anatomiske Tegning

Udvalgt citat:

"Endnu en gang: Det er ikke livet jeg er træt af, kun mig selv, og jeg ville med glæde tage imod en ny identitet. Men sådan er det ikke, man får ikke en chance til. Brug og smid væk. Alt det materiale man samler i hovedet i løbet af et liv, underligt at det sporløst skal gå til spilde. Naturen tager sig i sin råhed kun af vores kemikalier – og ikke engang det efter at det igen er blevet moderne at gå op i røg. På den anden side: Hvem gør krav på dette mylder af minder, erfaringer, tanker som findes hos hver eneste af os? Hvem i det endnu større mylder af mennesker har lyst til at gøre sig bekendt med det? Og mens man lever, kommer kun en brøkdel af det til andres kendskab, og det man selv når at overskue, er langtfra alt. Og så vips er det væk. Menneskedøden, hvilket spild, trods alt." (s. 136)

Litteraturklubben/ Anette

Hvordan melder jeg mig ind i LitteraturKlubben?

Bliv medlem af LitteraturKlubben og få nyhedsbrevet:
Tilmeld dig Litteraturklubben her

Materialer