""

Litteraturklubben anbefaler Brugstyveri – en roman om kærlighed

Af pnpe
20.03.20
Anette fra Litteraturklubben anbefaler Lena Andersson med bogen Brugstyveri – en roman om kærlighed udgivet på svensk 2013/dansk 2014.

Litteraturklubbens anbefalinger vurderes med 1-6 stjerner. Denne får 5!

*****

Har du nogen sinde befundet dig i en uigengældt kærlighedsrelation? Og har du senere skammet dig over din ydmygende opførsel, undret dig over, hvorfor du ikke håndterede situationen med større værdighed? Så er vi to – og du skal læse denne ætsende beretning om en forelsket kvinde, der prøver at argumentere for kærlighed.

Lena Andersson går intellektuelt til køns-stereotyperne, hvor kvinder efterstræber monogamt ægteskab, mens mændene vil have elskerinder, som ikke har noget at gøre med den permanente installation, der kaldes konen derhjemme. Det lyder banalt, men det er det ikke. Det er en intellektuel bog, men den slipper aldrig det levede liv og bliver aldrig uvedkommende på en abstrakt måde. Bogen er skarp og udstillende og morsom - og læsningen svier helt vildt.

Bøger jeg kom til at tænke på:

Kirsten Hammann: Se på mig
Jens Christian Grøndahl: Indian Summer
Bohman, Therese: Aftenland

Udvalgt citat:

’Et meget kort øjeblik mærkede hun en forudanelse om, at hun en dag ville være led og ked af den her historie og ligeglad med resultatet. Hun fornemmede, at hun med undren ville se tilbage på sin kamp og på at hun havde ment han var den værd. Det var en flygtig tanke blandt andre. Hun fandt ham ynkelig som han sad tungt der på stolen og bekendte sin tarvelighed, sit triste liv og sin angst, som han forsøgte at forædle til frisind.’ (s. 128)
’Hun om nogen burde vide, at den som forlader ikke føler nogen smerte, den som forlader har ikke brug for at tale, for der er ikke noget at tale om. Den som forlader er færdig. Det er den store smerte. Det er den som bliver forladt som har brug for at snakke i en uendelighed. Og al denne snak er kun et forsøg på at fortælle den anden, at han har taget fejl. At hvis han bare indså tingenes rette sammenhæng, så ville han ikke vælge som han gør, så ville han elske hende. Snakken handler ikke om at få klarhed, hvilket den snakkende påstår, men om at overbevise og overtale. (s.186)

Litteraturklubben/ Anette

Find flere anbefalinger fra LitteraturKlubben her

Hvordan melder jeg mig ind i LitteraturKlubben?

Bliv medlem af LitteraturKlubben og få nyhedsbrevet:
Tilmeld dig Litteraturklubben her

Materialer