""

Bob Dylan tildeles nobelprisen i litteratur

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.10.16
2016s Nobelpris i litteratur tildeles Bob Dylan "for at have skabt nye poetisk udtryk i den store amerikanske sangtradition".

Bob Dylan blev født den 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota. Han er vokset op i en jødisk middelklassefamilie i byen Hibbing. Som teenager spillede han i forskellige bands og med tiden blev hans interesse for musik dybere og han udviklede en særlig passion for amerikansk folkemusik og blues. En af hans idoler var den folkesangeren Woody Guthrie. Han var også påvirket af de tidlige forfattere i beatgenerationen, samt af modernistiske digtere.

Dylan flyttede til New York i 1961 og begyndte at optræde i klubber og caféer i Greenwich Village. Han mødte pladeproduceren John Hammond, som han underskrev en kontrakt med på hans debutalbum. I de følgende år han har optaget en lang række albums, som har haft en enorm indvirkning på populærmusik: Bringing It All Back Home og High-way 61 Revisited i 1965, Blonde On Blonde i 1966 og Blood On The Tracks i 1975. Hans produktivitet fortsatte i de følgende årtier, hvilket resulterer i mesterværker som Oh Mercy (1989), Time Out of Mind (1997) og Modern Times (2006).

Dylans turnéer i 1965 og 1966 tiltrak en masse opmærksomhed. I en periode blev han fulgt af Filmskaberen, D. A. Pennebaker, som dokumenterede livet på scenen. Det blev til filmen "Don't Look Back" (1967). Dylan har indspillet et stort antal albummer, som kredser om sociale vilkår, religion, politik og kærlighed. Teksterne er konstant blevet offentliggjort i nye udgaver, under titlen "Sangtekster". Som kunstner er han slående alsidig, og han foruden musikken været aktiv som maler, skuespiller og manuskriptforfatter.

Udover hans store produktion af albums, har Dylan offentliggjort eksperimentelle arbejder såsom Taran-tula (1971) og samlingen  Writings and Drawings (1973). Han har skrevet selvbiografien Chronicles (2004), som fremmaner minder fra de tidlige år i New York, og som giver glimt af hans liv midt i populærkulturen. Siden slutningen af 1980'erne, har Bob Dylan været rejst verden rundt i det, der kaldes “Never-Ending Tour”. Dylan har status af et ikon. Hans indflydelse på nutidens musik er dyb, og han er genstand for en lind strøm af sekundær litteratur.
 

Materialer