November måneds forfatter er Michael Connelly

Af bean
01.11.17
Michael Connelly er en amerikansk krimiforfatter. Han er født 21. juli 1956 i Philadelphia, USA. Connelly flyttede til Florida med familien, da han var 12 år. Den unge Michael kom på University of Florida og det var på det tidspunkt, at han fik færten af forfatteren Raymond Chandlers bøger. Han blev tidligt overbevist om, at han ville være forfatter, ikke mindst efter at have læst Raymond Chandlers bøger om detektiven Philip Marlowe. Samtidig havde det gjort indtryk på ham, at han i en tidlig alder havde overværet en kriminel handling og været vidne til slutningen af et røveri.

Michael Connelly valgte journalistik som hovedfag på Floridas Universitet og ‘creative writing’ som bifag. Efter endt uddannelse på universitet i 1980, fik han job på forskellige Florida aviser, hvor han især tog vare på kriminal stoffet. Han brugte et år på at interviewe de efterladte efter et flystyrt i Texas, og sammen med to andre journalister blev han nomineret til en Pulitzer pris for den historie, der kom ud af arbejdet.
Denne pris gjorde at han kom til Los Angeles Times, hvor han efter tre års arbejde med crime stoffet, udsendte sin første roman, med Harry Bosch som hovedperson.
Bogen fik titlen "The Black Echo" og var delvist baseret på en sand kriminalsag fra Los Angeles. Bogen udkom i 1992 og vandt prisen, Edgar Award, for bedste debutroman. Siden fulgte bøgerne, "The Black Ice"(1993), The Concrete Blonde"(1994) og "The Last Coyote"(1995). I Danmark udkom "Sort Ekko" i 1997 og blev kåret som årets bedste debutantkrimi. Michael Connelly har udgivet 31 romaner fortrinsvis med Harry Bosch som gennemgående hovedperson. De 22 af romanerne er oversat til dansk. Den seneste er fra september 2017 og hedder "Bag slørene" og har Harry Bosch som hovedperson.
Connelly har udtalt, at der i Harry Bosch er en blanding af Philip Marlowe, Lew Archer, Dirty Harry, Frank Bullit og en del politifolk som han har mødt i sit job som journalist. Bosch er først og fremmest en dygtig og opfindsom kriminalassistent, der opklarer sagerne på sin egen måde. Man følger hans kamp mod autoriteterne, det korrupte og ikke mindst: afdelingen for interne anliggender. Bosch kæmper en kamp for alle. Ingen sag er lille til at blive opklaret og ingen, heller ingen nok så kendt og rig, skal kunne gemme sig, hvis de har været på kant med loven - og møder Bosch. Forfatteren lader os aldrig tabe sympatien for sin hovedperson trods hans fejl og mangler.


I de første romaner med Bosch, var han mere den direkte, konfliktsøgende, bedrevidende, utålmodige og hårdkogte type som sine forbilleder, men der kom efterhånden flere nuancer ind i personbeskrivelsen, hvilket er med til at gøre figuren mere interessant at følge end hovedpersoner i så mange andre krimiserier. Michael Connelly skriver både filmisk og sanselig og han bruger byen Los Angeles nærmest som en medspiller i romanerne. I de bedste af romanerne kan man nærmest sanse og dufte storbyens liv og skiftende miljøer.

Sideløbende med politijobbet, som fylder mest, har Bosch også et familieliv med en datter fra et forlist ægteskab. Datteren, som læseren har fulgt siden hun var spæd, er nu så gammel at hun læser psykologi og vil gøre en karriere i politiet trods Bosch advarsler. Det er netop i beskrivelserne af den hjemmeboende teenager, at man lærer Bosch' bløde værdier og omsorgsfuldhed at kende. En karakteregenskab som for alvor dukker op jo ældre Bosch bliver og det klæder både ham og historien.

I 2017 udkom så den første roman, "The late show", i en ny serie med den kvindelige betjent Renee Ballard, som arbejder fast på natholdet, The Night Shift, i Los Angeles.
Ideen til  Renee Ballard kom under filmoptagelserne til Bosch serien. Her mødte Connelly gentagne gange en kvindelig betjent, hvis job og holdning til livet gjorde så stort et indtryk, at hun nu bliver hovedperson i en kommende serie.
Ind imellem Bosch udgivelserne har Connelly bl.a. skrevet om limousineadvokaten Mike Haller, der er Bosch's halvbroder. Her er der udkommet 5 titler hvoraf de 2 er udkommet på dansk. Haller og Bosch's veje krydser også hinanden sporadisk i flere af Boschromanerne, senest i "Bag slørene" fra 2017, hvor Bosch beder Haller om hjælp i en sag.
Den første roman i Michael Hallerserien "Limousineadvokaten" er også at finde på film med Matthew McConaughey i hovedrollen.

Harry Bosch er nu også er blevet hovedperson i den stærkt anbefalesesværdige TV-serie "Bosch". Der er foreløbig kommet 3 sæsoner og  fjerde sæson kan ses  fra marts 2018. Michael Connelly har en stribe manuskriptforfattere til at skrive handlingen, hvor hver sæson typisk er en sammenskrivning af 3 Bosch romaner. I skribenternes "writing room" kommer der fast en dag om ugen i skriveperioden "rigtige" kriminalbetjente udelukkende for at fortælle anekdoter fra deres hverdag. Disse oplevelser fra en betjentenes hverdag bliver brugt til at krydre og gøre filmmanuskripterne troværdige. Connelly deltager selv i optagelserne ned til den mindste detaljer, er med til at vælge locations, skuespillere m.m.. Serien er i øvrigt den første amerikanske politiserie der har fået lov til at filme indenfor og bruge rigtig amerikansk politistation som location.
Det kan roligt siges at filmserien rammer både tone og stemning fra romanerne. Titus Welliver spiller Bosch og det gør han overbevisende.

Selvom Michael Connelly er en travl og produktiv forfatter, men mindst en ny titel om året og i de sidste 4 år ligeledes med tvmanuskripter og filmatiseringen af Harry Bosch, er der intet der tyder på at han løber tør for ideer og plot. Tværtimod kan man næsten sige - nu har han efter flere års forberedelse lanceret sin nye kvindelige hovedperson Renee Ballard til en ny serie begyndende med "The Late Show" i 2017., der skulle komme i dansk oversættelse i foråret 2018.


Michael Connelly har en ganske aktiv hjemmeside med mange opdateringer, nyheder, links til artikler om forfatterskabet og en hel afdeling, Bosch TV, med nyheder om filmatiseringen. Her er interview med skuespillerne, klip fra optagelserne og "Behind the scenes" klip.

Så er er masser er tage fat i for den interesserede læser.

kilder: www.michaelconnelly.dk (dansk fan hjemmeside)
             www.michaelconnelly.com (den officielle hjemmeside) og
            den officielle facebook profil Michael Connelly Books

Materialer