Lån en elmåler

Hvis din elregning er højere end den burde være, kan det betale sig at besøge Kalundborg Bibliotek, der samarbejder med SEAS-NVE om udlån af elmålere. Det er gode værktøjer, når elregningen skal tæmmes.

Elmåleren kan lånes på Kalundborg Bibliotek og lånetiden er 14 dage.

Mange af os kender situationen: Elregningen var højere end forventet, men vi ved ikke hvorfor. Er det den gamle fryser i bryggerset, der er sorteper? Elradiatoren i udestuen? Eller måske det store akvarium? Overforbrug af energi skyldes som regel manglende overblik over, hvor problemet opstår. Blot små ændringer de rigtige steder kan føre til mærkbare fald i energiforbruget.

En gennemsnitlig husstand kan uden problemer eller afsavn sænke sit energiforbrug med op til ti procent. Det svarer til en årlig besparelse på 675 kroner. Men det kræver, at man er klar over, hvor det overflødige energiforbrug finder sted - og det kan en elmåler give svaret på. Kalundborg Bibliotek udlåner elmålere fra SEAS-NVE for to uger ad gangen. De udlånes i tasker, der også indeholder betjeningsvejledning, brochurer og aflæsningsskemaer.

Mål over nogle dage
Over for en elmåler kan ingen af boligens elapparater skjule deres forbrug. Tilslutning og betjening er ganske enkel og kan udføres af enhver. Måleren sættes i stikkontakten, mens stikket fra elapparatet sættes i måleren. Derefter starter målingen automatisk. For at være sikker på apparatets døgnforbrug, bør man måle det over to til tre dage og udregne gennemsnittet. Hvis man vil måle standby-forbrug, kan man samle flere apparater i én elskinne, for der skal en samlet effekt på mindst fem watt til, før elmåleren kan vise forbruget.
Tag den gamle fryser på fersk gerning

Det er sjældent nødvendigt at måle på alle husstandens elapparater. Derimod er det en god idé at rette opmærksomheden mod de apparater, der altid er tændt, og som producerer kulde eller varme - dog kun apparater, der kører med spænding på 230 volt og har en maksimal effekt på 2300 watt.

Et godt eksempel er den gamle kummefryser, som man ikke rigtig ved, om det kan betale sig at skifte ud. Hvor en ny A++ kummefryser på 300 liter har et årligt energiforbrug på cirka 200 kWh, kan en tilsvarende model med ti år på bagen sagtens bruge det dobbelte. I så fald har den et overflødigt energiforbrug, der svarer til en udgift på over 300 kroner om året.