""

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
40 Kr
Lokalitet
Gørlev Bibliotek
Algade 35
4281 Gørlev
Arrangører
Target
For voksne
Biblioteksklubben

Foredrag. Lektor Emeritus Ingrid Leth : "Eyvind Olesen: En kunstner i sin samtid"

04.10.21
Kunstneren Eyvind Olesen (1907 – 1995) blev født i Svallerup, Vestsjælland, og malede, tegnede og digtede fra barnsben. Hans datter, Lektor Emeritus Ingrid Leth, fortæller i dette foredrag om sin far og om livet som kunstner på denne tid.

Eyvind Olesen var barn af sin tid og også helt sin egen. Født i Svallerup, Vestsjælland. Malede, tegnede og digtede fra barnsben og var så bogligt dygtig, at han blev sendt på Sorø akademi med ambitioner om at studere til præst. I sin fritid cyklede han rundt i Danmark og tegnede hvad han så. To gange nåede han til Hamborg, og blev her påvirket af de klassiske modernister både i abstrakt og mere naturalistisk stil.

Som 25-årig opgav han teologistudierne og debuterede som maler. Han udstillede i flere år på kunstnernes efterårsudstilling, Statens Museum for kunst (1941) og bidrog til Asgers Jorns Tidsskrift ”Helhesten”. Han blev bl.a. kaldt hanemaleren, fordi den hjemlige hønsegård afspejledes i hans kunst, som i øvrigt udgjorde en bred palet af både landskaber, natura morte, abstrakt kunst og muntre finurlige indfald.

Hans liv og værker repræsenterer et opbrud med traditioner og klasse, en mønsterbryder og et menneske for hvem kunsten var en urkraft. Han måtte dog som så mange kunstnere hutle sig gennem tilværelsen og sælge billeder til slægtninge og bekendte rundt om på Sjælland for at overleve.

Foredraget holdes i forbindelse med udstillingen ”Eyvind Olesen: En vestsjællandsk kunstner”, der kan ses på Gørlev Bibliotek i perioden 3. september – 29. oktober . Udstillingen er lavet i samarbejde med Ingrid Leth, pensioneret præst Anne-Grete Thestrup og Gørlev Lokalhistoriske Arkiv.

Læs mere om udstillingen HER

Vilkår:
Billetkøb refunderes ikke, med mindre biblioteket aflyser arrangementet.

 

""